Dodany: 2011-09-15 11:42:02
 

SzafranBy zdobyć klientów lokale, takie jak restauracja gdańsk, zaskakują ich nowymi, niekonwencjonalnymi połączeniami smaków. Dowolny efekt można osiągnąć poprzez stosowanie odpowiednich przypraw, w tym także tych najwykwintniejszych.

 

Szafran od dawien dawna jest najdroższą i najbardziej pożądaną przyprawą świata. A są to znamiona i pyłek z pręcików tak dobrze znanych z naszych ogródków krokusów. Wysoka cena wynika z niezwykłej mozolności i precyzji potrzebnej do pozyskania i odpowiedniego przygotowania tego surowca. Dlatego też, restauracja gdańsk stosuje tę przyprawę bardzo oszczędnie – by nie narażać swych klientów na zbytnie koszty związane z rachunkiem za posiłek z dodatkiem tego specjału.

 

Dobrzy kucharze, których zatrudnia restauracja gdańsk wiedzą, że nadmiar nawet tak szlachetnej przyprawy może sprawić, że potrawa będzie gorzka. Jednak szafran stosowany z umiarem do dań z ryżu, owoców morza, zup czy deserów podkreśli ich smak i nada przepiękną, intensywną żółta barwę. Jeśli zechcemy stosować go w domu, najlepiej zaopatrzyć się w nitki szafranu, a nie postać mieloną, gdyż są one zazwyczaj lepszej jakości..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Szafran
Nick: