Dodany: 2011-09-15 11:39:48
 

KardamonKażdy czasem ma ochotę spróbować czegoś innego niż ciągle ten sam zestaw obiadów gotowanych w domu. W tym celu najczęściej wybieramy takie miejsca jak restauracja gdańsk. Tajemnica dobrej kuchni tkwi nie tylko w składnikach potrawy ale także, a może przede wszystkim, w jej umiejętnym doprawieniu. Dodatkiem znanym już od stuleci, który stosują również współcześnie kucharze zatrudniani w lokalach takich jak restauracja gdańsk, jest kardamon.

 

Kardamon jest jedna z trzech najdroższych przypraw świata. Te niepozorne nasionka, pochodzącej z Azji byliny podobnej do hodowanych w doniczkach palm, mają jednak niezwykły potencjał – przy czym uważa się że surowiec uzyskiwany z odmian dziko rosnących jest lepszej jakości niż z hodowlanych.

 

Ta gorzka i dość ostra przyprawa o lekko cytrynowym aromacie charakterystyczna jest dla kuchni orientalnej. Restauracja gdańsk jednak łamie ten stereotyp przez stosowanie jej m.in. w potrawach z mięsa, ryb, pieczeni czy pasztetów oraz podkreślając smak wykwintnych deserów (w tym sałatek owocowych, lodów, pierników czy aromatycznej, orientalnej kawy)..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Kardamon
Nick: