Dodany: 2011-09-15 11:36:58
 

Gałka muszkatołowaPrzez żołądek do serca – głosi stare przysłowie. Ta stara prawda sprawdza się doskonale w przypadku punktów gastronomicznych – jeśli bowiem jedzenie przypadnie klientom do smaku, będą często wracać. Dzięki temu, że restauracja gdańsk wyznaje tą zasadę, jej sale nigdy nie świeca pustkami.

 

Esencją potraw są niewątpliwie przyprawy. Bardzo popularna i szeroko stosowana w kuchni polskiej, której dania serwuje restauracja gdańsk,  jest gałka muszkatołowa. Postać tej gorzkiej w smaku ale posiadającej wspaniały korzenny aromat przyprawy to niebyt duże, jasno brązowe, owalne gałki (stąd nazwa), choć obecnie kupić można także już rozdrobnioną. Restauracja gdańsk używa tylko świeżo zmielonego, najbardziej aromatycznego muszkatu. Ta znana i lubiana przyprawa to wysuszone nasiona, pochodzącego z Ameryki Południowej drzewa muszkatołowca.

 

Gałka muszkatołowa znakomicie uszlachetnia mięsa, nadaje niezwykły aromat potrawom z kapusty (tradycyjnych dla polskiej kuchni), ciastom (głównie piernikom)oraz deserom. Dodaje się ją także do grzanego wina lub piwa. Kucharze, których zatrudnia restauracja gdańsk, doskonale o tym wiedzą i stosują tę niezwykłą przyprawę umiejętnie ale z umiarem – zbyt duża ilość może wywołać nieprzyjemne konsekwencje w postaci dolegliwości żołądkowych czy bólu głowy..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Gałka muszkatołowa
Nick: