Dodany: 2011-09-15 10:59:53
 

Zastosowanie kwiatów w kuchniBy zjeść coś nietypowego czy oryginalnego czasem wcale nie musimy udawać się do lokalu z kuchnią zagraniczną czy wręcz egzotyczną. Choć przyznać trzeba, że restauracja gdańsk jest miejscem pełnym inspiracji.

 

Jednym ze znakomitych pomysłów, które podpatrzeć możemy w lokalach takich jak restauracja gdańsk jest przyrządzanie potraw z dodatkiem kwiatów. Co ciekawe nie stanowią one tylko dekoracji ale integralny element dania. I tak kwiaty i liście nasturcji, ogórecznika, fiołków czy bratków dodawać można do sałatek, płatki nagietka świetnie nadają się do jajek oraz ciasteczek, aksamitka do mięs i sosów serowych a kwiaty liliowca można zapiekać w cieście podobnym do naleśnikowego. Restauracja gdańsk nie jest wiec jedynym miejscem gdzie można spróbować takich specjałów – w księgarniach posiadającej pozycje dotyczące nowoczesnej kuchni z pewnością znajdziemy wiele przepisów.

 

Ważnym jest, by przed zabraniem się do przygotowywania potraw z jakichkolwiek, do tej pory nie stosowanych roślin, upewnić się, że nie zawierają one związków trujących lub mogących zaszkodzić osobom z problemami zdrowotnymi (takimi jak np. nadciśnienie)..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Zastosowanie kwiatów w kuchni
Nick: